Fattigdomen är en av de största utmaningarna som för tillfället står i vägen för barnets rättigheter i Kenya!

Nästan 60 procent av landets befolkning lever på under 14 kr per dag. Många kenyanska barn lider av posttraumatisk stressyndrom (PTSD) de kan ha sett till våld, blivit utsatta för övergrepp, familjen kan ha drabbats av mord eller självmord.

På gatorna i Kenya lever omkring 250 000 gatubarn och gatuungdomar. 2,5 miljoner barn är föräldralösa – många av dem på grund av aidsepidemin. Deras situation är osäker, de har sällan möjligheter att gå i skola och deras möjligheter att förtjäna sitt levebröd är svaga. Gatubarnen lever största delen av sitt liv ute på gatan i arbete. Livet på gatan är tungt utan det skydd som familjen eller samhället erbjuder, utan utbildning och utan regelbundna inkomster. En direkt följd av att leva detta hårda liv på gatan är att dessa barn upplever och ser saker barn inte skall behöva se. Många barn tvingas till barnarbete som dessutom också förknippat med obehagliga sidoeffekter. Flickor som skaffar sitt uppehälle på gatan drivs lätt in i prostitution. Många gatubarn blir tvungna att tigga eller stjäla för att få inkomster för sig eller sin familj. Besvärliga incidenter med myndigheterna är vanliga vilket i betydande grad försvagar barnens trygghet. Många barns föräldrar är också själva hjälpbehövande barn eller unga som tjänar sitt levebröd på gatan. Kunskapen bland befolkningen är nästintill obefintlig, på så låg nivå att man ej kan förstå att ett barn som varit utsatt för övergrepp kan bli traumatiserat. Traumatiserade barn bor även hemma, men gömda från omvärlden. Dessa barn har man ej vetskap om att det går att rehabilitera till en ljusare framtid. Det är det vi vill göra, ge dem förutsättningar att ha en möjlighet till skolgång och välgång i livet. 

OK
På Traumacenter Kenya använder vi kakor (cookies) för att du ska få bästa möjliga användarupplevelse. Genom att du fortsätter att titta på vår sajt godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?